Onderhoud van vriescellen

Gepubliceerd op: 21-11-2022

Het onderhoud van de vriescel is van vitaal belang. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en lagere energiekosten. Op deze manier kunnen dure reparaties voorkomen worden. 

Onderhoud Vriescellen - Veelgehoorde problemen

Een veelgehoorde klacht bij vriescellen die al wat ouder zijn, is dat er ijsvorming ontstaat op de verdamper. Daarnaast zien wij vaak dat het koelvloeistof te laat wordt bijgevuld en dat rubbers en filters niet tijdig worden vervangen. Dit soort problemen zorgen ervoor dat de vriescel niet optimaal werkt. Het is daarom van groot belang om de vriescel goed te onderhouden, het liefst met een periodiek schema.

Het voorkomen van ijsvorming op de verdamper is vaak een kwestie van goed omgaan met de vriescel. Hoge temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de verdamper (te) hard moet werken. Als dit te veel wordt voor de verdamper, kan er ijsvorming ontstaan op de verdamper. Het ijs weghalen is vaak een tijdelijke oplossing, omdat het probleem bij de bron moet worden aangepakt. Het kan ook lonen om te kijken naar rubbers en naar manieren om de deur vaker te sluiten. Het vervangen van de deur kan ook een oplossing zijn. Dit is afhankelijk van de manier hoe de vriescel wordt gebruikt.

Losse onderdelen vervangen

Eén van de opties bij het onderhouden van een vriescel is om losse onderdelen te vervangen. Dit kan ervoor zorgen dat de vriescel weer naar behoren werkt. Zo vervangen wij regelmatig de volgende onderdelen:

  • Koelmotor: dit kan ook een energiebesparende maatregel zijn
  • Verdamper: als deze te lang hard heeft moeten werken, kan het beter zijn om de verdamper te vervangen
  • Vriescel panelen: panelen met schade kunnen mogelijk worden vervangen.
  • Vriesceldeur: mogelijk zijn de wensen n.a.v. de vriescel deur veranderd en kan deze ook worden vervangen.
  • Rubbers en accessoires: wij vervangen regelmatig rubbers en andere accessoires als dit een verbetering van de efficiëntie oplevert.